Συνέντευξη Βαγγέλη Ντούλε, Προέδρου ΚΕΑΔ στη Δημόσια Τηλεόραση: ζητήματα δικαιωμάτων της ΕΕΜ, εσωτερική πολιτική κατάσταση, Ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας, Ελληνοαλβανικές σχέσεις...
Ψες ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ήταν προσκεκλημένος του πολιτικού αναλυτή Λορέντς Βαγγέλη, στην εβδομαδιαία εκπομπή τους πολιτικής επικαιρότητας, στην Δημόσια Τηλεόραση (RTSH).
Υπήρξε μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε σε σχεδόν μία ώρα συζήτησης να εκτεθούν οι απόψεις του ΚΕΑΔ ως πολιτικός βραχίονας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, και κατά συνέπεια αυτόνομος πολιτικός φορέας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για σειρά ζητημάτων που ειδικά αναφέρονται σ αυτή.
Ο κ. Ντούλες με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο, πολιτική διεισδυτικότητα και ήπιους τόνους ανέφερε την υπόθεση της εκτέλεσης Κωνσταντίνου Κατσίφα, πράγμα που ειδικά με τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση του εισαγγελικού πορίσματος έχει επιβαρύνει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στους κόλπους της ΕΕΜ. Συγκεκριμένα στερεότυπα και ειδικά η έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για προσέγγιση της υπόθεσης στην ουσία βάζουν στο κάδρο εθνικιστικών κύκλων την Ελληνική κοινότητα. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ συνέστησε και στα ΜΜΕ να είναι ακόμη πιο προσεκτικά και να μην συμβάλουν εκούσια ή ακούσια στην όξυνση του κλίματος.
Εξ άλλου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στάση έναντι της υπόθεσης της πρακτικής εφαρμογής δικαιωμάτων για την ΕΕΜ και βελτίωση όλου του πλαισίου προσέγγισης της αποτελεί κλίμακα αξιολόγησης στην πορεία προσέγγισης των προαπαιτούμενων για ενταξιακή πορεία.
Ο κ. Ντούλες απάντησε με νηφαλιότητα σε σχετική ερώτηση για τους Πεσόντες Έλληνες Στρατιωτικούς του 1940-41, τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια και προκαταλήψεις περί σηματοδότησης εδαφικών διεκδικήσεων από Ελλάδα μέσω αυτών. Έκρινε θετικότατο βήμα το γεγονός ότι η Διακρατική Συμφωνία υλοποιείται και υπάρχει επιτέλους θετική ανταπόκριση απ την Αλβανία για το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα. Εξ άλλου ανέφερε παραδείγματα όπως στην Ελλάδα που υπάρχουν ακόμη και Κοιμητήρια για τους Ναζί κατακτητές και όχι πια για τους Έλληνες που υπήρξαν οι πρώτοι που με τη θυσία τους επέστρεψαν στην Ευρώπη και τους λαούς της την αισιοδοξία της νίκης επί του σκοταδιού του φασισμού και ναζισμού. Τα περί συνόρων και οριοθέτησης δια των κοιμητηρίων τα θεώρησε γελοιότητες ενώ την χειραγώγηση προσβολή στη μνήμη των νεκρών.
Αναφέρθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος του δημοσιογράφου στο θέμα του Νόμου Εμπόλεμου Κατάστασης θεωρώντας τον νεκρό κατόπιν της σχετικής Κυβερνητικής Απόφασης Α. Παπανδρέου 1987. Επίσης αποκάλυψε σχετικές διαβεβαιώσεις ελληνικών κυβερνήσεων σε επίσημες συναντήσεις με Αλβανικές αντιπροσωπείες και δεν απέφυγε αναφέρει ιστορικό πλαίσιο όπου πρώτα το Αλβανικό Βασίλειο ανακήρυξε πόλεμο στην Ελλάδα, μαζί με την φασιστική Ιταλία.
Ο κ. Ντούλες ανέλυσε θετικές εξελίξεις που υπήρξαν στα ελληνοαλβανικά πράγματα καθόσον τηρούνταν ανοιχτός ο διάλογος Μπουσάτι- Κοτζιά.
Επέκρινε έντονα απόφαση Ράμα να προσφύγει Συνταγματικό Δικαστήριο για απόρριψη Συμφωνίας 2009 για ΑΟΖ και την απόφαση του ίδιου του Δικαστηρίου, όπου αμφότερες το μόνο που δεν εξυπηρετούν είναι το συμφέρον της Αλβανίας και του αλβανικού λαού. Το πνεύμα της αιτιολόγησης της προσφυγής και απόφασης αφορούν σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση ΟΗΕ για Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών και συναφή.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ άλλη μια φορά με πολιτική αμεσότητα απάντησε στην σπέκουλα που γίνεται γύρω απ το θέμα των Τσάμιδων μουσουλμάνων, τη διαστρέβλωση των γεγονότων, τη χειραγώγηση για δηλητηρίαση της κοινής γνώμης χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αντίτιμο. Για την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό της τα ζητήματα που αφορούν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν οριστικά τακτοποιηθεί από τις αποφάσεις των νικητριών δυνάμεων αμέσως μετά τον Πόλεμο.
Για την εξέλιξη στο πεδίο ορισμού ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποτυχία ώστε κάτι τέτοιο να είχε γίνει στο πρόσφατο Συμβούλιο ΕΕ ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ τος ευθύνες επιρρίπτει στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Κυβέρνηση του. Τον κατέκρινε ότι κρύβεται πόσω απ το βέτο του Γάλλου Προέδρου, ενώ τα πραγματικά αίτια αποτυχίας αφορούν στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και περιγράφονται αναλυτικότερα στο σχετικό Ψήφισμα της Μπουτεστάγκ.
Η δημοκρατία στη χώρα πάσχει, για πρώτη φορά έγιναν μετά το 1990 μονοκομματικές εκλογές, το δικαστικό σύστημα έχει παραλύσει, η οικονομία χωλαίνει ενώ τα εισοδήματα των πολιτών κινούνται στα όρια εξαθλίωσης, το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει ενώ η διαφθορά πνίγει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και υπό τέτοιες συνθήκες η ένταξη είναι προφανώς ανέγγιχτη πραγματικότητα ενώ την πληρώνει ο ίδιος ο Αλβανικός λαός.
Για τον Πρόεδρο ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε απ τον Ράμα και το σχήμα του δεν δύναται να προσδοκά κανείς αλλαγή ή έστω ελπίδα επιδόσεων στους τομείς που η κατάσταση χωλαίνει. Μονόδρομος παραμένει η διενέργεια πρόωρων εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση επαρκούς θητείας και προφανώς τις απαραίτητες τροποποιήσεις εκλογικής νομοθεσίας και αναθεώρησης εκλογικού μηχανισμού.
Πηγή: http://tachydromos.org
Advertisement